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Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


DECEMBER 5, 1985


Office of Air and Radiation 


MEMORANDUM


SUBJECT: NESHAP Applicability Determination - Removal of Non-friable Material 


FROM: Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality planning and Standards


TO: Larry F. Kertcher, Chief

Air Compliance Branch

Air Management Division, Region V


This is in response to your memo dated June 18, 1985, concerning the applicability of the 

asbestos NESHAP, 40 CFR Part 61, Subpart M to the removal of non-friable asbestos 

material that may become friable during its removal. We have discussed this issue with the 

Offices of Enforcement and Compliance Monitoring and General Counsel, as well as the 

Emission Standards and Engineering Division, in order to develop an approach based upon 

our interpretation of the asbestos demolition and renovation requirements. As written, this 

interpretation applies not only to non-friable material which becomes friable during removal 

(i.e., friable material created during removal), but also in the case when friable asbestos is 

found at a site previously thought to contain no asbestos (i.e., friable material discovered 

during removal). 


The regulations define "friable asbestos" material as any material containing more than 1 

percent asbestos by weight that hand pressure can crumble, pulverize or reduce to powder 

when dry. There is no reference in the definition or in other parts of the regulations to the 

potential of material to become friable. Rather, the definition appears to exclude potentially 

friable material from applicability because (1) the definition specifies that the asbestos must 

be able to be crumbled by hand pressure, rather than solely defining friable asbestos as 

material containing more than I percent asbestos, (2) the definition includes the modifier 

"when dry" but not "when broken," etc. and (3) the regulations are written to prevent the 

escape of asbestos fibers, which would not be a problem before the material actually 

becomes friable. 


However, even though the regulations address only material that is presently friable, it does 

not limit itself to material that is friable at the time of notification. Rather, if at any point 

during the renovation or demolition, additional friable asbestos material is either discovered 

or created from non-friable forms, then this additional friable material becomes subject to 

the regulations from the time of creation or discovery. This additional friable material will 

become subject to all of the regulations, including the notification requirements. As written 

in 40 CFR .61.146(c)(3), the written notice of intent to demolish or renovate must include an 

estimate of the approximate amount of friable asbestos material present in the facility. If, 

subsequent to submitting this written notice, the owner or operator finds that this original 

estimate was inaccurate (due either to the discovery of additional friable material or to non­

friable material being broken up resulting in friable material), the notice should be amended 

to inform EPA (and/or a delegated State agency) that this material was not accounted for in 

the original notice (e.g., that notification was not sent for this additional material). 


This additional notification would be required whether or not the source had originally 

notified. Where notice has already been given, the owner or operator must submit this 

additional notification as early as possible (telephone notification, followed by a written 

statement, should be encouraged) but may continue immediately with the renovation or 

demolition, because the enforcement agency is aware that the operation is taking place. 

Where the owner or operator of a demolition project failed to submit the initial notification 

(notification is required even if no asbestos is thought to be present) and asbestos material 

is discovered or created during demolition, the owner or operator may have to temporarily 

suspend operation and must send written notification 10, or 20, days before continuing the 

demolition activity, depending on the amount of friable asbestos present. In this situation, 

suspension of operation is necessary so that the enforcement agency will have an 

opportunity to monitor compliance with the substantive requirements. The Regional Offices 

may be flexible with this waiting period, and may (I) encourage sources to notify by 

telephone followed by written notification, (2) begin the 10, or 20, day period from the day of 

the phone call and/or (3) shorten the waiting period if appropriate (depending on the 

additional amount of asbestos created or discovered and if any needed inspections can be 

arranged within a shorter time frame). However, it should be understood that the Regional 

Offices have no obligation to shorten the waiting Period and that owners and operators do 

have an obligation to wait 10, or 20, days unless otherwise directed by EPA or the State. 

Owners or operators may avoid this inconvenience by (l) inspecting the building adequately 

before demolition so that any asbestos present is found, (2) notifying EPA and/or the State 

of all asbestos present in both friable and non-friable forms in the original notification, and 

(3) taking proper care during the removal so that non-friable materials remain non-friable. 


The owner or operator is not exempt from the other requirements of the standard, such as 

wetting, during this waiting period. When non-friable material is fractured or otherwise 

becomes friable during the removal, the operator must wet after the fracture occurs and 

follow all of the additional requirements in 40 CFR .61.147 and .61.152. In some instances 

these requirements may be burdensome. For example, when ragged edges result from the 

removal of the material, such edges may be friable. In order to avoid having to place these 

sometimes large pieces into plastic bags for their disposal, an operator may instead, for 

example, choose to paint these ragged edges in order to Prevent the release of asbestos 

fibers. The material will still be considered friable because the Paint is a temporary means 

to Prevent fiber release (e.g., analogous to wetting) which can be chipped away, and 

therefore does not make the large pieces of material "non-friable". Since it would be 

impossible to separate the non-friable portion from the friable portion without creating new 

friable edges, all such material must be disposed of at an acceptable waste disposal site 

meeting the requirements of 40 CFR .61.156. 


The implementation of this determination is not intended to result in a relaxation of the 

notification requirements. Only material that can reasonably be expected to remain non­

friable throughout the operation, such as transite board, may be considered "non-friable", 

and even that may be reconsidered depending on the techniques to be used during the 

renovation or demolition. In the initial notification, the owner or operator should describe the 

methods which will be used to avoid creating friable asbestos, pursuant to 40 CFR 

.61.146(c)(6). Materials that can easily become friable and would be expected to become 

friable during the operation, such as pipe insulation wrapped in tape, will still be considered 

friable, even before the tape is removed or cut. Similarly, the owner or operator is expected 

to make a good-faith effort to determine if asbestos is present in a building before 

concluding that it is not. Such a good-faith effort may consist of building inspections, review 

of plans, and other reasonable measures, an the owner or operator should include in the 

notification a statement that an inspection was conducted and no asbestos was found to be 

present. Also, the owner or operator should note the presence of non-friable asbestos in the 

description of the facility in the original notice, pursuant to 40 CFR .61.146(c)(2). 


If you have any questions or comments concerning this

determination, please contact Doreen Cantor at FTS 382-2874. 


Edward E. Reich


cc: Air and Waste Management Division Director

Region II

Air Management Division Directors

Regions I, III, V, and IX

Air, Pesticides, and Toxics Management Division Director Region IV and VI Air and Toxics 

Divisions Directors Regions VII, VIII and X Air Programs Branch Chiefs Regions I, IV, VI, 

VII, VIII and X Air Compliance Branch Chiefs Regions II, III and x Jack Farmer Bob Ajax 

Sims Roy Stan Cuffe John Copeland Earl Salo Elliott Gilberg 



